Materiaal geeft beleving aan de boodschap
1510
post-template,post-template-elementor_theme,single,single-post,postid-1510,single-format-standard,bridge-core-3.1.3,qi-blocks-1.3.3,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.8.1,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode_enable_button_white_space,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6

Materiaal geeft beleving aan de boodschap

Je bent bijvoorbeeld opzoek naar een koffiezetapparaat. Na een uitgebreid gesprek met een enthousiaste verkoper ben je bijna overtuigd. Het apparaat ziet er goed uit, voelt degelijk aan en de koffie smaakt heerlijk. Omdat je zoekende bent wil je er even over nadenken en dan krijg je een flyer. Een slap, glanzend papiertje met een drukke opmaak. Opeens is die positieve indruk een stuk minder. Hoe kan dat?

Het materiaal van de flyer, in dit geval het papier, heeft een enorme invloed op hoe wij een product of dienst ervaren. Een goed ontworpen product, gepresenteerd op een slecht stuk papier, kan de hele beleving ondermijnen. Het is alsof je een prachtig schilderij in een lelijke lijst hangt.

Materialen roepen emoties op; zien, voelen en beleven

Materialen kunnen bepaalde emoties oproepen. Denk aan het verschil tussen een zacht, wollen sjaal en een harde, plastic beker. Het ene materiaal geeft een gevoel van warmte en comfort, terwijl het andere koud en onpersoonlijk aanvoelt. Elke soort geeft een eigen beleving net zoals elke boodschap die je wilt overbrengen.

Papier: Dik, ongestreken papier straalt kwaliteit en duurzaamheid uit, terwijl dun, glanzend papier vaak wordt geassocieerd met goedkope massaproductie.

Textiel: Natuurlijke materialen zoals linnen en katoen geven een gevoel van authenticiteit en comfort, terwijl synthetische materialen vaak als minder duurzaam worden ervaren

Plastic: Plastic kan zowel positieve als negatieve associaties oproepen. Het kan staan voor innovatie (gerecycled/biologisch afbreekbaar), maar ook voor vervuiling en wegwerpproducten.

Hout: wat steeds meer terugkomt is hout, het veelzijdige natuurlijke materiaal brengt je in gevoel ook terug naar de natuur, warmte en authenticiteit. Hout geeft ook het gevoel van rust en ambachtelijkheid.

Duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid

De keuze van het materiaal zegt ook iets over jouw bedrijf en je waarden. Door te kiezen voor duurzame materialen, zoals gerecycled papier of biologisch afbreekbaar plastic, toon je aan dat je met maatschappelijk verantwoording bezig bent. Dit kan een positieve impact hebben op je merkbeeld en je aantrekkelijkheid voor consumenten, jouw specifieke doelgroep.

Praktische overwegingen

Naast de uitstraling en de duurzaamheid zijn er ook praktische overwegingen bij de keuze van het materiaal. Denk aan:
> Gebruiksdoel: Een menukaart voor een restaurant moet bijvoorbeeld bestand zijn tegen vlekken en slijtage.
> Productieproces: Sommige materialen zijn duurder of moeilijker te bewerken dan andere.
> Logistiek: Het gewicht en de afmetingen van het materiaal kunnen invloed hebben op de verzendkosten.

Het materiaal is een onmisbaar onderdeel van elk ontwerp. Het kan een ontwerp versterken, maar het kan ook een boodschap verzwakken of zelfs in de war brengen. Door bewust te kiezen voor het juiste materiaal, kun je een krachtige indruk maken op je doelgroep en je merkidentiteit versterken.

Dus, waar let jij op bij de keuze van het materiaal voor jouw volgende communicatiemiddel?