08 feb Beleving van materialen: psychologische blik + 5 tips!
In een luxe parfumerie overhandigt de verkoper je een flacon met een zwaar glazen flesje. Het voelt fris en solide aan in je hand. De geur die eruit komt is zo verfijnd dat je je bijna in een andere wereld waant. Dit is meer dan alleen een product; het is een ervaring. Het materiaal van het flesje, het gewicht, de geur – ze werken samen om een emotionele reactie op te roepen. En zelfs als je thuis bent kan de verpakking je gevoel weer versterken dat je een juiste keuze gemaakt hebt en je deze keer een cadeautje voor jezelf mag uitpakken.
Materiaal e(n)moties
Onze keuze voor materialen wordt sterk beïnvloed door onze emoties en associaties. Zacht katoen roept gevoelens van comfort en veiligheid op, terwijl hard staal vaak wordt geassocieerd met kracht en gaat lang mee. Dit is geen toeval. Onze hersenen hebben vanuit nature een verbinding tussen bepaalde materialen en specifieke emoties. Deze verbinding is gevormd door de natuur vanuit je omgeving en ook onze ervaringen, onze cultuur en onze opvoeding. Het is dus van belang dat je weet waar je doelgroep vandaan komt.
Het is deze emotionele connectie die we proberen te benutten in de communicatie van de boodschap aan je doelgroep. Door de juiste materialen te kiezen, kunnen we communicatie creëren die niet alleen functioneel is, maar ook een bepaald gevoel of identiteit uitstralen. Als we iets zowel zien als voelen, gaan onze psychologische verbindingen oplichten en onthouden we de informatie beter. Door materialen te gebruiken die een multi-sensorische ervaring bieden, creëer je een sterkere band met je aanbod of boodschap.
De regel van zeven
Er is een oude marketingregel die stelt dat een consument gemiddeld zeven keer in aanraking moet komen met een boodschap voordat hij of zij overgaat tot aankoop. Deze zogenaamde ‘regel van zeven’ is een ruwe schatting en gaan we in de contentmarketing graag de uitdaging aan om eerder het bewust zijn te raken.
Het belang van herhaling
Wat wel zeker is, is dat herhaling belangrijk is. Ons hoofd krijgt de hele dag erg veel te verwerken. Door meerdere keren, op verschillende manieren, in aanraking te komen met een bepaalde boodschap, wordt deze bekender en geloofwaardiger. Hiermee kan ook meer vertrouwen gewekt worden. Dit proces wordt ook wel bekend als ’top of mind awareness’. Als je product of dienst bovenaan in het hoofd van de consument zit, is de kans groter dat hij of zij aan jou denkt wanneer ze er ook psychologisch aan toe zijn om voor het aanbod te gaan.
5 TIP’s voor materiaalkeuze
vanuit psychologisch uitgangspunt:
1 Analyseer (de psychologische profielen van) je doelgroep, zo kun je beter bepalen welke materialen het meest aanspreken.
2 Bekijk en voel verschillende materialen, wat zijn je eigen associaties.
3 Match de kernwaarden van jouw organisatie (duurzaamheid, luxe of functionaliteit) met de kernwaarden van het materiaal.
4 Kijk, voel en beleef de flyers en brochures die je in je eigen zoektocht tegenkomt.
5 Vraag mij voor een brainstorm 😉 vind ik superleuk.
De keuze van het materiaal is een belangrijk onderdeel van het ontwerp proces en het resultaat. Het beïnvloedt ook de emotionele impact van een product. Door bewust te kiezen voor materialen die passen bij je merk en je doelgroep, kun je een positieve bijdrage leveren aan hun beleving.
Weet jij bij welk materiaal jouw doelgroep zich begrepen voelt?