
08 feb Beleving van materialen: interactieve kracht 🪶 💪🏼
Een wellness die haar klanten een fijne ervaring biedt, kan bij vertrek in plaats van een standaard visitekaartje klanten een stukje zeep meegeven met bijvoorbeeld het logo van de spa subtiel erop. Deze zeep is niet alleen functioneel, maar roept ook associaties op met deze eerdere beleving aan ontspanning, reinheid en verwennerij. Wanneer de klant de zeep thuis weer gebruikt, wordt hij of zij herinnerd aan de spa-ervaring en wordt de positieve associatie versterkt. En is de kans dat ze nog een keer heen gaan, vele malen groter.
De kracht van zintuiglijke ervaring 🫴🏽
Dit eenvoudige voorbeeld illustreert de kracht van interactieve materialen. Door alle zintuigen te prikkelen – in dit geval voelen, ruiken en zien – creëren we een veel sterkere band met onze klanten. Het is niet alleen de informatie die we overbrengen, maar ook de manier waarop we die informatie overbrengen die het verschil maakt.
(Interactieve) Elementen kunnen ook de betrokkenheid van de klant verder vergroten. Denk aan een flyer met een stans, een pop-up kaart of een (digitale-)doe—ervaring. Door de ontvanger actief te betrekken bij de communicatie, wordt de boodschap beter onthouden. Ook een glossy magazine met dunnere bladzijden of een verfijnd (ongestreken) papieren brochure kunnen een interactieve reactie geven zodra de pagina’s omgeslagen worden. Een permanente sticker of een die hergebruikt kan worden hebben ook beiden zijn eigen praktische kenmerken die tot actie omgezet kunnen worden.
De dopaminefactor 🧠
Wanneer we iets mogen beleven en er een positieve ervaring bij hebben, komt er dopamine vrij in onze hersenen. Dit is een neurotransmitter die geassocieerd wordt met plezier en beloning. Door een positieve ervaring te creëren met behulp van o.a. interactieve materialen, kunnen we deze dopamine-respons stimuleren en ervoor zorgen dat de klant een positieve associatie krijgt en het heel erg graag wil, het liefste ‘nu’!
“Als ik iets ontvang in een fijn pakketje met een handgeschreven kaartje bij, dan voel ik me extra bijzonder. Het hoeft niet uitgebreid ingepakt te zijn, als het maar bewust en met zorg geleverd wordt dan wil ik daar een volgende keer weer bestellen en vertel ik anderen hierover. Het geeft je het gevoel, dat je er een goede keuze hebt gemaakt.”
Het belang van consistentie 🤥
Het is natuurlijk wel belangrijk dat de ervaring die de klant heeft met het materiaal in lijn is met de overige communicatie en het aanbod zelf. Als een biologisch merk een goedkope plastic verpakking gebruikt (of andersom), klopt de gehele merkbeleving niet meer en gaat dat ten koste van je betrouwbaarheid. De materialen moeten dus consistent zijn met de waarden en de positionering van het merk.
Materialen zijn meer dan alleen dragers van informatie. Ze zijn krachtige tools om emoties op te roepen, herinneringen te creëren en een merkbeleving te versterken. Door bewust te kiezen voor de juiste materialen en interactieve elementen, kunnen we onze communicatie effectiever maken en een blijvende indruk achterlaten bij je doelgroep.
Door de kracht van jouw boodschap en identiteit in combinatie met passende materialen en technieken te benutten, kun jij je onderscheiden van de concurrentie en een krachtige indruk achterlaten. 💪🏻