08 feb Beleving van materialen: groen natuur(lijk) + 5 tips!
Duurzaamheid is niet meer alleen een trend, het is steeds meer een noodzaak. Steeds meer consumenten zijn zich bewust van de impact van hun consumptiegedrag en kiezen voor producten die duurzaam zijn geproduceerd. Materialen spelen hierin een cruciale rol.
Natuurlijke materialen zoals hout, katoen en wol roepen tegenwoordig extra positieve associaties op. Ze worden gezien als duurzaam, authentiek en ‘goed bezig’. Maar ook synthetische materialen kunnen best duurzaam zijn, bijvoorbeeld als ze gemaakt zijn van gerecyclede grondstoffen.
Papier met een verhaal
Ook papier, een alledaags materiaal, kan een duurzame keuze zijn. Door te kiezen voor gerecycled papier met een FSC-keurmerk, ondersteun je duurzaam bosbeheer. Daarnaast kunnen we ook kijken naar de levensduur van papieren producten. Een menukaart van dikker, behandeld papier gaat veel langer mee dan een dunne onbehandelde kaart. Door de juiste afwerking te kiezen, zoals een matte laminaat of een natuurlijke olielaag, kunnen we ervoor zorgen dat het papier langer mooi, het menu leesbaar blijft en het schoner te houden is.
De kunst van het hergebruik
Neem bijvoorbeeld een spandoek voor een open dag. Traditioneel gezien worden deze vaak eenmalig gebruikt en vervolgens weggegooid. Maar wat als we dit anders aanpakken? Door te kiezen voor een duurzaam (evt gerecycled) bannermateriaal dat meerdere keren gebruikt kan worden, besparen we niet alleen op kosten, maar verminderen we ook onze afvalberg. De datum van het evenement kan dan op een losse, verwisselbare kleinere banner/sticker of bordje worden bijgeplaatst. Op deze manier kan hetzelfde grote spandoek jarenlang worden gebruikt, met slechts een kleine aanpassing voor elke nieuwe gelegenheid. En valt het ook nog eens extra op door de creativiteit.
De toevoeging van storytelling
Het gebruik van duurzame materialen biedt ook een mooie kans om een verhaal te vertellen. Door de herkomst van de materialen te communiceren, kun je een emotionele connectie met je klanten opbouwen. Stel je voor: een koffieverpakking gemaakt van gerecycled koffieprut. Niet alleen is dit een duurzame keuze, het vertelt ook een verhaal over de circulaire economie en de passie voor koffie. Het is belangrijk om transparant te zijn over de herkomst van de materialen en de productieomstandigheden. Consumenten willen weten waar hun producten vandaan komen en hoe ze zijn gemaakt.
5 TIP’s voor groene (materiaal)keuzes:
1 Kies bewust; voor het materiaal met zijn eigen kenmerken en waarden tov jouw organisatie of doel. Past het bij elkaar?
2 Maak de boodschap datumloos; zodat je ze vaker kunt gebruiken. Of los het anders op, wees creatief 😀
3 Ontwerp modulair; met verschillende losse onderdelen. Zo kun je, wanneer nodig, een onderdeel vervangen in plaats van dat alles helemaal opnieuw moet. (Bijv. wegbewijzering)
4 Kwaliteit boven kwantiteit. Investeer, waar nodig, in hoogwaardige materialen die langer meegaan.
5 Kies voor materialen die gemakkelijk te recyclen of te repareren zijn; zo kunnen oude banieren een (her)nieuw leven krijgen.
De slimme keuze van het materiaal is een van de beslissingen die een ontwerper kan maken. Het materiaal bepaalt mede de uitstraling van een product en ook de ervaring van de gebruiker. Door bewust om te gaan met materialen kunnen we producten creëren die niet alleen functioneel en fijn zijn, maar ook een meer positieve impact hebben op de wereld.