07 feb Digitale typografie is een extra uitdaging voor mij
Als ontwerper ben ik gepassioneerd door typografie. Ik vind het heerlijk om de juiste lettertypes te kiezen, de goede regelafstand te bepalen en een harmonieuze lay-out te creëren. Maar sinds de flexibele digitale wereld krijgt al mijn kennis en ervaring een veel grotere uitdaging.
Het digitale dilemma
Het probleem zit ‘m in de eindeloze variatie aan apparaten en software waarmee we tegenwoordig vooral websites bezoeken. De ene keer bekijk je een pagina op je ultramoderne horizontale 4K-monitor, de volgende keer op je smartphone met een verticaal klein schermpje. En dan heb je nog de verschillende webbrowsers, die allemaal hun eigen interpretatie van HTML en CSS hebben.
Deze uitdagingen hebben vooral te maken met:
> Schermresoluties: Van kleine smartphoneschermpjes tot grote desktopschermen, elk apparaat heeft een andere resolutie.
> Besturingssystemen: Windows, macOS, iOS, Android, ze hebben allemaal hun eigen weergave-engine.
> Browsers: Chrome, Firefox, Safari, Edge, ze renderen HTML en CSS op verschillende manieren.
> Font-smoothing: Het proces waarbij pixels worden aangepast om een gladde, leesbare weergave van letters te creëren, kan per browser en apparaat verschillen.
De ontwerper in de war
Als ontwerper ben ik gewend om mijn ontwerpen tot in de puntjes uit te werken. Ik wil dat alles fijn leesbaar en zichtbaar is, van de letterafstand, woordafbreking en lettergrootte tot de vorm/kleur van de achtergrond en alles zich goed tot elkaar verhoud met voldoende en fijne ‘witruimte’. Maar in de flexibele digitale wereld lijkt dat op sommige punten een onmogelijke taak. Ik weet bijvoorbeeld niet of jij op jouw beeldscherm deze blog wel precies zo leest als ik ‘m heb ingesteld, zoals dat het beste leesbaar zou zijn. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn context en ontwerp er op elk apparaat en in elke browser zo goed uitziet? Als jij dit nu niet goed kunt lezen, dan is deze beleving met mij negatief: “Tss dit is niet eens te lezen”… dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Ik heb me altijd heel graag beziggehouden met het ontwerpen van printproducten en ‘vaste’ digitale vormgeving. Daar heb ik veel meer controle over de leesbaarheid bij het eindresultaat, bij printwerk weet je precies hoe iets eruit komt te zien. Maar bij flexibele digitale producten als websites is dat een stuk lastiger.
“Deze blogs heb ik allemaal heel goed leesbaar ingesteld voor mijn beeldscherm, maar als jij dit anders ziet en je kunt het niet goed lezen… dan is deze beleving (met mijn kennis) negatief:”
De zoektocht gaat door
Ondanks de frustraties blijf ik geloven in de kracht van een fijn ontwerp. Er zijn steeds meer tools en technieken beschikbaar om de kwaliteit van digitale typografie en dus de leesbaarheid te verbeteren. Responsieve webdesign, CSS Grid en flexbox zijn bijvoorbeeld krachtige tools om lay-outs aan te passen aan verschillende schermformaten. En met behulp van CSS-custom properties kunnen we stijlen op een consistente manier toepassen over de hele website.
Maar het blijft een uitdaging. En hoewel ik ook wel eens bezig ben met het ontwerpen van websites en apps, merk ik dat ik steeds meer terugval op mijn roots: het ontwerpen van statische media zoals affiches, verslagen, presentaties, magazines en flyers binnen de visuele identiteiten van mijn klanten. Daar kan ik me volledig focussen op de esthetiek en de leesbaarheid. I love it more 😇.
En jij? Heb jij ook wel eens last van frustrerende website-ervaringen?
Wat vind jij de grootste uitdagingen op het gebied van digitale typografie?