Typografie afstemmen op jouw doelgroep 🙃
1487
post-template,post-template-elementor_theme,single,single-post,postid-1487,single-format-standard,bridge-core-3.1.3,qi-blocks-1.3.3,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.8.1,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode_enable_button_white_space,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6

Typografie afstemmen op jouw doelgroep 🙃

Overal waar we kijken, zien we tekst: met boodschappen doen, e-mails en appjes lezen tot vakanties boeken. Maar niet alle letters en cijfers zijn gelijk. Er zijn heul veel soorten, elk met hun eigen karakter. De keuze voor een bepaald lettertype is niet alleen een kwestie van smaak, maar heeft ook een grote invloed op hoe we informatie waarnemen en begrijpen.

Meer dan alleen mooi 🌟

Wanneer je ontwerpt met teksten, denken we vaak aan wat je mooi vindt of hoe de hoeveelheid tekst past in het kader. Past het bij onze uitstraling? Is het een fijne letter? Dat zijn natuurlijk ook belangrijke vragen, maar er is nog iets anders dat minstens zo belangrijk is: leesbaarheid in zichtbare én onzichtbare vorm. Het karakter van de letter en de manier waarop die gebruikt wordt kan de boodschap versterken of verzwakken. En is de boodschap dan nog steeds duidelijk en begrijpelijk?

4 Algemene tips voor een goede leesbaarheid 💡
⚠️ Let op:

1 Rijhoogte ↕️: De ruimte tussen de regels is cruciaal voor een prettige leeservaring. Te weinig ruimte maakt een tekst druk, minder goed leesbaar en onoverzichtelijk.

2 Lettertype ©️: Kies een lettertype dat goed leesbaar is. Let extra op bij sierlijke of dunne lettertypes, vooral bij kleinere teksten. Ook de afwerking van de ‘voetjes’ geeft karakter en is een aspect om bij de leesbaarheid in de gaten te houden.

3 Grootte 👓: De lettergrootte is afhankelijk van de context, maak hierin bewuste keuzes. Vooral voor mensen met een leesbeperking is een grotere lettergrootte essentieel.

4 Kleurgebruik 🎨: Zorg voor voldoende contrast tussen de tekstkleur en de achtergrondkleur. Donkere tekst op een lichte achtergrond is vaak het meest leesbaar. Maar je kunt ook voorbeelden halen uit bijvoorbeeld verkeersborden, hier zitten ook hele onderzoeken achter 😉 die weer geïnspireerd zijn door de natuur.

Specifieke behoeften van een paar verschillende doelgroepen


50+ 👓

Naarmate we ouder worden, verandert ons gezichtsvermogen. Veel mensen krijgen last van verziendheid en hebben steeds meer moeite met kleine lettertjes. Kies voor deze doelgroep grotere en rondere lettertypes, voldoende contrast en een rustige lay-out. In schreefloze letters, zoals Arial, zijn letters soms moeilijker van elkaar te onderscheiden.

Dyslexie ⚡️

Mensen/kinderen met dyslexie (± 1 op de 20) hebben vaak moeite met het onderscheiden van letters en woorden. Ze lijken de letters/woorden als vormen te verwerken. Kies dan dus voor duidelijke, eenvoudig vormgegeven lettertypes zonder sierlijke elementen. Gebruik voldoende witruimte om de tekst heen, genoeg ruimte tussen de regels én zelfs iets meer ruimte tussen de letters zodat ze duidelijker te onderscheiden zijn. En vermijd complexe lay-outs. Versterk eventueel woorden met een krachtige afbeelding/illustratie.

Autisme 🕸️

Mensen met bijvoorbeeld autisme kunnen overprikkeld raken door te veel informatie en ‘poespas’ eromheen. Hierdoor verliezen ze hun aandacht en weten ze niet meer wat er van ze verwacht wordt. Zorg dan dus voor een overzichtelijke, rustige, praktische lay-out, gebruik visuele ondersteuning zoals pictogrammen en houd het simpel, gebruik alleen vormgeving die echt iets toevoegt aan het doel van de boodschap.

Ook voor de (vele) mensen met stress, een burn-out, angst of andere ‘druk’ in het hoofd is het fijn als je ze kunt helpen met een meer duidelijke boodschap door bovenstaande tips toe te passen. Er is helaas geen one-size-fits-all oplossing, maar we kunnen zo wel veel mensen op weg helpen. 🫶🏽

Het kiezen van de juiste typografie is een belangrijke stap naar effectieve communicatie. Door rekening te houden met de specifieke behoeften, aandachtspunten en kernkwaliteiten van je doelgroep, zorg je ervoor dat je boodschap goed overkomt. Of je nu een website maakt, een flyer uitdeelt of een presentatie geeft, de basisprincipes van goede typografie blijven altijd hetzelfde: leesbaarheid, contrast en eenvoud.